novo novo

AnticelulitSCHOCKWAVE TERAPIJA RADIJALNIM UDARNIM TALASIMA – TRETMAN CELULITA

Chattanooga je najveći svetski proizvodjač rehabilitacione opreme za tretman mišićno-skeletnih, neuroloških poremećaja i poremećaja mekih tkiva. Preko šest decenija brend Chattanooga je sinonim za inovacije, vodjstvo i pouzdanost na polju opreme za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Naši proizvodi doprinose boljim ishodima tretmana u bolnicama širom sveta. Chattanooga vodi fizioterapijksu industriju primerom kroz kontinuirane inovacije u proizvodima koji daju efikasna rešenja medicinskom osoblju i njihovim pacijentima.


Chattanooga je zastupljen u preko 80 zemalja širom sveta. Takodje, ovaj proizvodjač je deo DJO GLOBAL grupe www.DJOGlobal.eu
ŠTA JE CELULIT?


Celulit je estetski problem koji se obično definiše kao sindrom ''pomorandžine kore'' uzrokovan nagomilavanjem masnih naslaga.
Uglavnom se pojavljuje na butinama, sedalnom delu i abdomenu. Ovo stanje pogadja preko 90% ženske populacije svih etničkih grupa.

Talasast, neujednačen efekat površine kože nastaje usled modifikacije topografije kože. Kako koža stari, gubi elastičnost a dermis slabi.  ''Džepovi'' subkutane masti otiču i vrše pritisak na konektivna tkiva. Kako se masne ćelije uvećavaju, one utiču na krvne sudove i limfni drenažni sistem te utiču na cirkulaciju i dovode do nagomilavanja toksina.

Iako su uzorci stvaranja celulita primarno biološke prirode, odredjeni životni stilovi utiču na njegovo ubrzano formiranje. Visok nivo stresa, loša ishrana i fizička neaktivnost doprinise stvaranju celulita kako kod mršavih tako i kod osoba prekomerne težine.

Kako se masne ćelije uvećavaju, ostaju zarobljene ispod kože te vrše pritisak na vezivna tkiva i dermis te dolazi do naboravanja kože i stvaranja talasastog izgleda kože ( efekat pomorandžine kore )...
Protok krvi je otežan obzirom da masne ćelije pritiskaju i krvne sudove.

 

 

TRI RAZVOJNE FAZE CELULITA

Nagomilavanje masnih naslaga ne dovodi samo do naboravanja kože već utiče i na mikrocirkulaciju krvi i limfe, stvarajući edeme i slabu eliminaciju toksina. Neke žene imaju genetsku predispoziciju ka problemima u funkcionisanju limfnog i cirkulatornog toka time i riziku od ubrzanog nagomilanja masti. Kako koža stari, nivoi kolagena opadaju te nabori postaju sve izraženiji.
KAKO TERAPIJA RADIJALNIM UDARNIMA TALASIMA UTIČE NA REDUKCIJU CELULITA ?

Schockwave (šokvejv ) terapija radijalnim udarnima talasima je prvi neinvazivni tretman koji omogućuje dugotrajno poboljšanje slabljenja elastičnosti kože usled starenja kao i efektivnu redukciju celulita.

Radijalni udarni talasi su blaži sa dužim intervalom trajanja od klasičnih, fokusiranih udarnih talasa. Blagi pulsevi prodiru kroz ženska konektivna vlakna, stimulišući metabolizam tkiva i cirkulaciju krvi. Duboko ispod kože, talasi dosežu do subkutanih masnih ćelija, inicirajući prirodan proces ćelijske aktivacije i proliferacije matičnih ćelija. Takodje su zabeleženi dokazi da terapija radijalnim udranim talasima remodelira kolagen i potpomaže sprečavanje fibroskleroze ( očvršćavanja tkiva  - tkivo gubi elastičnost).

Uzrok celulita se pojavljuje duboko pod kožom te topička sredstva imaju ograničen efekat jer ne mogu dopreti do dermalnih struktura kože. Kreme i losioni naizgled umanjuju vizuelni efekat pomorandžine kore kože bubrenjem epiderma. Da bi se ipak postigao zaista dobar efekat, potrebno je pristupiti problemu ''iznutra'', razbijanjem masnih ćelija i poboljšanjem cirkulacije i limfne drenaže.

 


CHATTANOOGA INTELECT RPW ( radial pressure waves ) - uredjaj za terapiju radijalnim udarnim talasima ili uvreženiiji nazivaparat za schockwave (šokvejv )terapiju sa aplikatorom za radijalne udarne talase ( celulit tertman ) i aplikatorom za welness vibracionu masažu i limnu drenažu kao sastavni deo anti-celulit tretmana (više info na  www.medicinskiaparati.com )

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radijalni udarni talasi razbijaju masne ćelije i ponovno uspostavljaju fleksibilnost vezivnih tkiva.

 

 

 

 

 

 

Povećan protok krvi na mestu aplikovanja schockwave talasa ubrzava odvodjenje otpadnih proizvoda iz masnih ćelija i bolju drenažu. Takodje, poboljšana vaskularizacija povećava proizvodnju azot-oksida (NO) koji je moćni vazodilatator. Takodje je zabeleženo i širenje kapilarne mreže ( angiogeneza ). Jedan od mehaničkih efekata radijalnih udarnih talasa je povećanje permeabilnosti ( propustljivosti ) ćelijskemembrane tokom aplikovanja tretmana. Ovo dovodi do poboljšane razmene intra- i ekstra-celularne tečnosti te odredjeni molekuli mogu lakše proći kroz ćelijsku membranu. Ovim postižete poboljšanje metabolizma i faktora rasta, izmedju kojih i kolagena.

 

 

 

 

 

TEHNIKE TRETMANA

Tretman radijalnim udarnim talasima je moćan tretman i može se različito percipirati od pacijenta do pacijenta. Stoga intenzitet terapije ( izlazna energija tj gustina izlazne energije, se meri u mJ/mm2 i zavisi od transmitera koji se stavljaju na aplikator ali se iz praktičnih razloga na aparatu podešava u Bar-ima – izlazni pritisak na površini transmitera) treba podešavati u konsultaciji sa pacijentom sa kojim treba komunicirati tokom celog trajanja terapije te pratiti bilo koje znake neprijatnosti.

Obzirom da tretman kod pacijenata sa povećanim senzibilitetom tretman u početku može biti neprijatan, CHATTANOOGA RPW poseduje opciju u kojoj se intenzitet terapije odnoso izlazne energije, postepeno povećava do zadate vrednosti doprinoseći poboljšanom komforu terapije.

Da bi se olakšao rad krajnjem korisniku, CHATTANOOGA RPW poseduje kolor LCD touch screen tehnologiju sa slikama pozicioniranja aplikatora, predlozima terapijskih tremana, listom indikacija i kontraindikacija.

 


Pre terapije na mesto aplikovanja treba staviti dosta ultrazvučnog gela čija je uloga da spreči rasipanje energije . Radi povećanog komfora i i postizanja dobrog rezultata terapije, neophodno je uspostaviti dobar kontakt izemdju površine transmitera i kože pacijenta ( sa našim aplikatorom dovoljan je pritisak od cc 1kg ).

Većina neželjenih efekata se može izbeći kontinuiranim pomeranjem - najbolje cirkulatornim kretanjem transmitera uz istovremeo kretanje u pravcu limfne drenaže. Prosečno vreme trajanja jedne sesije je 20-25 minuta za jednu regiju tela.
Kada god je moguće, uvek započnite i završite terapiju transmiterom vibracionih pulseva radi eliminacije viška tečnosti sa tretirane regije. Doziranje se obično kreće izmedju 6 i 12 sesija sa intervalom od 2-6 dana izmedju dve sesije.

Koliko će efekti terapije trajati, zavisi od životnog stila pacijenta. Savetuje se da tokom trajanja terapije pacijent konzumira  2-3l vode dnevno i da se, ukoliko je moguće,  pridržava hrane sa što manje unosa ugljenih hidrata. Pacijenta treba podsećati da je glavni uzrok celulita nagomilavanje toksina koji se pretvaraju u konektivna tkiva i masne ćelije. Da bi se ovo sprečilo, pacijent treba nastojati da jede svežu hranu u svom prirodnom obliku ( koliko je to moguće )  i da smanji piće koja sadrže veštačkeaditive i zasladjivače.


Vežbanje je takodje od vitalnog značaja. Redovna fizička vežba ubrzava metabolizam i sagorevanje masti.

DRUGE APLIKACIJE SCHOCKWAVE ( ŠOKVEJV ) TERAPIJE

Pored uspešnog tretmana celulita, šokvejv terapija se još koristi za :

  • Tretman strija ( naročito onih koje su nastale tokom trudnoće )
  • Limfna kongestija ( prekomerno nakupljanje krvi u tkivu )
  • Relaksacija mišićnih i konektivnih tkiva
  • Welness masaža


  • INTELECT RPW ŠOKVEJV I CHATTANOOGA SU RAZVILI ESTETSKI KIT SA TRANSMITERIMA POSEBNO RAZVIJENIM ZA ANTI-CELULIT TRETMAN.
    ZA VIŠE INFORMACIJA VAS MOLIMO DA NAS KONTAKTIRATE.

 

© Copyright 2009. GALABERN D.O.O.
Design by NormaReclamare